Sunnuntai

Sali C1 – Sunnuntai

  • CRIME ALLEY: Batman-fanituotanto / Batman fan production

    FIN

    Crime Alley (2022) on kotimainen, ei-kaupallinen Batman-fanielokuva (kesto 33 min), jonka on käsikirjoittanut ja ohjannut Pekka Paalanen.

    Erään murhenäytelmän ja vaarojen värittämän elämäntyön jälkeen Bruce Wayne on jäänyt eläkkeelle Lepakkomiehen tehtävästä. Vaikka yön sankarin roistogalleria on kukistettu jo aikoja sitten, on muuan uhka noussut kuin haudasta haastaen Lepakkomiehen toimintaan vielä kerran. Samaan aikaan hänen perässään on myös Gotham-legendojen seuraava sukupolvi, peräänantamaton poliisi nimeltä Barbara Gordon.

    Rooleissa nähdään mm. Anna Easteden, Mikko Vihma, Christopher Killik, Richard Colvin, Stewart Gray, Juha-Pekka Mikkola ja Alisa Ranta-aho. Kuten lukuisissa muissa tuotannoissa, Batmanin ääniroolin tekee legendaarinen Kevin Porter.

    Elokuva ei sovellu lapsille tai herkille, sillä se sisältää väkivaltaa. K16. Esityskieli englanti, tekstitykset suomeksi.

    EN

    Crime Alley (2022) is a non-profit Batman fan film (runtime of 33 min) created in Finland. Regardless, it was written, performed, and produced in English by director and screenwriter Pekka Paalanen with an international crew and a cast that includes Anna Easteden and Kevin Porter.

    Six years after a dark tragedy and a lifetime career fraught with danger, Bruce Wayne has retired from the field as Batman. But while Batman’s rogues’ gallery has been all but defeated years ago, an old threat has now re-emerged, calling Batman back into action one last time…

    Please note that Crime Alley has a provisional age restriction of 16, for it is not suitable for children or sensitive individuals.

  • Kunniavierasesitelmä: Tiede on kauheaa, ja siksi kauhu on tärkeää

    Tiina Raevaara

    Moderni kauhu on syntynyt käsi kädessä nykyisen teollisen ja teknologisen yhteiskunnan kanssa. Tiina Raevaara pohtii kunniavieraspuheessaan sitä, kuinka kauhufiktio kumpuaa tieteen kehityksestä ja millaisia kysymyksiä kauhu oikeastaan esittää ihmisestä, yhteiskunnasta ja tulevaisuudesta.

  • Ethän kuole ennen minua -elokuvanäytös

    Marko Hautala

    Vastikään julkaistun Ethän kuole ennen minua -sarjakuvan (Heikkinen & Kukko) kahdesta tarinasta on tehty palkitut ammattilaistuotantoina toteutetut, kauhugenreä edustavat lyhytelokuvat, Odotusaika (2020, Suomi) ja Uni (2021, Suomi).

    Odotusaika kertoo Alexista, joka jää yksin remontoimaan lastenhuonetta tulevaa vauvaa varten ja alkaa kuulla itkuhälyttimestä kauheita ja traagisia ääniä.

    Uni on lyhytelokuva yksinhuoltajasta, joka kauhukseen huomaa tyttärensä katoavan selittämättömästi nukahtaessaan.

    Ikävä kyllä, aiemmasta tiedosta poiketen sarjakuvat ja elokuvat käsikirjoittanut Avi Heikkinen ei pääsekään paikalle Finnconiin kertomaan tekoprosessista mutta Marko Hautala puhuu pienen johdannon ennen elokuvien esitystä.

  • Hirviöiden historiaa

    Lauri Lattu

    Hirviötutkija perkaa hirviömäisten olentojen historiaa kivikaudelta nykypäivään.

  • Aurinkomyrskyt

    Risto Isomäki, Jaana Airaksinen

    Onko Finncon 2012 pelastanut koko ihmiskunnan sivilisaation Carrington ja Miyake-myrskyiltä vai onko se epäonnistunut surkeasti tässäkin pikku tehtävässä?

  • Ikuinen elämä

    Tiina Raevaara, Terhi Tarkiainen, Reetta Vuokko-Syrjänen

    Elävät ne jaksavat harata kuolemaa vastaan – miksi ihmeessä? Kuolemattomuuden viehätystä pohtivat kirjailijat Tiina Raevaara ja Terhi Tarkiainen. Raevaara on käsitellyt aihetta niin romaaneissaan, tuoreessa novellikokoelmassa Tulevaisuuden aaveita kuin tulevassa tietokirjassaan Ikuisen elämän lyhyt historia – Kuinka taistelemme kuolemaa ja vanhuutta vastaan. Myös Tarkiaisen vampyyriparodioissa Pure mua ja Peto irti pyörii kaikenlaisia epäeläviä, jotka eivät ymmärrä kuolla pois.

  • Pelimaailmoja kuvittamassa

    Petri Hiltunen

    Petri Hiltunen tunnetaan Suomessa ennen kaikkea sarjakuvistaan ja kirjojen kuvituksista. Hän on kuitenkin ehtinyt olla kuvittamassa myös myös monia pelejä, jopa yhtä joka perustuu hänen luomaansa konseptiin.

    Mikä on kuvittajan osuus tällaisen maailman luomisessa, ja minkälaisia kommelluksia pitkälle uralle on mahtunut? Seikkaperäinen selostus suurimmista projekteista myös niihin jotka eivät koskaan toteutuneet.

  • Päättäjäiset – Closing Ceremony

    Coni päättyy. Kiitokset ja katse tulevaan.

Sali C2 – Sunnuntai

  • Queer Fantasies

    Cheryl Morgan, Artemis Kelosaari, Xan van Rooyen, Jenny Kangasvuo

    Speculative fiction allows you to imagine almost any kind of world. In what ways can this opportunity be utilized from a queer perspective? Gloomy dystopian visions are hardly enough, but are sunny utopias where all discrimination is ancient history enough either? In what ways can wish-fulfillment through the means of imaginary realities serve to build an interesting story and world?

  • Dark academia – kirjallisuudenlaji vai estetiikkaa?

    Magdalena Hai, Sini Helminen, Siiri Enoranta

    Dark academian synkkä hienostuneisuus kiehtoo. Koronasulkujen aikaan Donna Tarttin Jumalat juhlivat öisin-kirjan inspiroima estetiikka trendasi räjähdysmäisesti. Mutta mitä modernilla kirjallisuudella on tarjota synkeän sivistyksen nälkäisille? Onko genrellä tulevaisuutta Suomessa? Millaisia olisivat fantasiamaailmojen dark academiat?

  • Kunniavierashaastattelu: Tero Ykspetäjä

    Tero Ykspetäjä, Aleksi Kuutio

    Tero Ykspetäjä on pitkän linjan fandomin toimiva: yhdistysaktiivi, toimittaja, conien järjestäjä, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti verkostoitunut harrastaja…

    Mikä kaikkea matkan varrella on tapahtunut ja mistä Tero jaksaa edelleen innostua?

  • Indie self-publishing

    Ursula Vernon, Raita Jauhiainen, Sabrina Portefield, Chelle Honiker

    The publishing industry is in a state of flux: audiobooks are on the rise, traditional publishers are merging, distribution channels are acting as gatekeepers, and authors struggle to break into the business. Will indie publishing save genre literature?

  • Rinnakkaiset maailmat toisin kuvittelun areenana 

    Vehka Kurjenmiekka, Ursula Mursu, Riina Behl

    Rinnakkaismaailmat, portaalifantasia ja liminaalitilat tarjoavat herkullisen mahdollisuuden kontrasteihin ja ristivalotukseen. Niiden avulla voi rakentaa toiseutta, luoda turvallisempia (tai vaarallisempia) tiloja ja peilata omaa maailmaamme. Miten kirjailijat ja lukijat maailmojen välillä liikkuvat?

  • Fantasian traumat

    Matti Järvinen, Eve Lumerto, Sanna Tolmunen, Liliana Lento

    Elämä ei ole fantasiakirjallisuudessa aina ruusuilla tanssimista, vaan hahmot kohtaavat monenlaisia rankkoja asioita ja tilanteita. Kuinka erilaiset henkiset traumat näkyvät henkilöhahmoissa? Miten niitä käsitellään uskottavasti?

  • Pintaa syvemmälle: meri ja vesistöt spekulatiivisessa fiktiossa

    Artemis Kelosaari, Saara Henriksson, J. Pekka Mäkelä, M.G. Soikkeli

    Mystinen elämän alkukoti, kulkuväylä seikkailuihin, tuntemattomien kauhujen pesä. Merellä ja laajemmin vesistöillä on monet kasvot fiktiossa, myös spekulatiivisessa. Miksi merenkulkuromantiikka kiehtoo kirjoittajia 1800-luvulta nykypäivään? Mitä kaikkea voi löytyä vedenpinnan alta?

Sali C4 – Sunnuntai

  • Kuinka spefiä käännetään?

    Matti Järvinen, Rimma Erkko, Ronja Erkko, Markus Harju, Johanna Vainikainen

    Mitä erityispiirteitä on kauhun, scifin ja fantasian kääntämisessä? Miten vieraat maailmat, uudet sanat tai vanhan kauhun tunnelma välittyvät käännöksessä? Kuinka paljon kääntäjä saa muuttaa alkuperäistä tekstiä?

  • Hugo panel

    Marianna Leikomaa, Jukka Särkijärvi, Tommy Persson, Carolina Gomez Lagerlöf, Jukka Halme

    The traditional Hugo panel, where a group of experts discusses the Hugo finalists for 2024. Who will win, who should win, who should’ve been a finalist?

  • Sateenkaarevaa kansanperinnettä

    Rimma Erkko, Juha Jyrkäs

    Paneelissa kerrotaan kansanperinteestä ja mytologiasta hieman toisenlaisesta näkökulmasta kuin on totuttu, eli mitä kaikkea jännittäviä sateenkaarevia piirteitä aihepiiriin liittyy. Esitelmä keskittyy erityisesti suomalaiseen kansanperinteeseen, mutta mukana on esimerkkejä myös maailmalta.

  • ​​What to Watch 2024

    Elisa Wiik, Mikko Seppänen

    So many things to watch, so little time. Worry not! Our self-appointed experts are back again to give you their take on the best and worst genre series from the 2023–2024 television season.

  • Fantasiamaailman rakentaminen runokeinoin

    Sara Norja, Juha Jyrkäs

    Fantasiamaailmoja voi rakentaa myös runomuodossa, mutta keinot voivat poiketa, kun käytössä ei ole proosaromaanin sanamäärää. Maailmaa luodaan esimerkiksi uudissanojen tai tiiviiden sanamaalausten kautta. Miten spekulatiivisissa säeromaaneissa tai runokokoelmissa rakennetaan eri maailmoja? Voiko proosan kirjoittajakin oppia niistä?

Sali C5 – Sunnuntai

  • Katabasis Tours: myyttiset matkat tuonpuoleiseen

    Toni Saarinen

    Kirjailija ja myyttitutkija Toni Saarinen esittelee ja pohdiskelee myyttisille tarinoille tyypillisiä matkoja tuonpuoleiseen, jotka ovat keskeisessä roolissa hänen tulevassa romaanissaan Kuolleita kukkia Miasmalasta. Klassiset esimerkit muun muassa antiikin Kreikasta ja skandimytologiasta siirretään humoristisesti nykypäivään Saarisen kertoessa sankarien seikkailuista turismin, lomailun ja pakettimatkojen kehyksessä.

    Miksi alisiin lähdetään, ja mitä yleensä tapahtuu? Millaisia ovat vierailijoiden ja paikallisten väliset suhteet? Mitä muistoja näistä matkoista jää käteen? Ja kun maailmat kohtaavat, muuttuvatko ne molemmat väistämättä?

  • Academic Track: Worldbuilding and World-ending

    Marjut Puhakka and Jennifer Suoperä – University of Oulu
    Examinations of world-building, a development of the narrative conventions: within the lore of the Maasverse as a commentary on ethical, social, and ecological issues in the 21st century

    Elizabeth Oakes – University of Helsinki
    A Style of Altered Consciousness and the Poetics of Unreliable Worldbuilding

    Essi Vatilo – Tampere University
    When Is It OK to End the World?

  • Academic Track: Perspectives on speculative fiction and research

    Gao Weiming – University of Liverpool Global South Writing in the Chinese Context: The Third World Imagination in Contemporary Chinese Science Fiction

    Essi Varis – University of Helsinki Thinking Like A Trickster: Towards Speculative Research Methodologies

    Jani Ylönen – University of Jyväskylä Repression of and Pressure to Reproduce in Young Adult Science Fiction

  • Menkat maailmojen rajoilla

    Sini Söyrinki, Hanna Hassinen

    Kuukautiset toimivat porttina todellisuuksien välillä. Niiden kautta siirrytään lapsuudesta aikuisuuteen, ihmisyydestä toiseen olomuotoon tai jopa uuteen fyysiseen maailmaan. Tule kuulemaan, miten kuukautisia hyödynnetään fantasiakirjallisuudessa.

  • Nordic Speculative Fiction

    Jyrki Korpua, Aino-Kaisa Koistinen, Oskari Rantala

    Special academic roundtable with the editors of the forthcoming anthology on Nordic speculative fiction.

  • Kirjoitusryhmät, onko niistä mihinkään

    Sanna Tolmunen, Eve Lumerto, Susanna Otakari, Marjo Akkanen, Eve Laakso, Venla Lintunen

    Muut kirjoittamisesta innostuneet ovat parhaimmillaan kirjoittajalle inspiraation ja voiman lähde, mutta mistä löytää sopivan porukan ja miten homman saa toimimaan – ja myös pysymään toiminnassa? Ja mitä kirjoitusryhmässä edes oikeastaan tehdään?

    Lähes neljä vuotta toiminut, netissä toisensa löytänyt kirjoitusryhmä kertoo käytännön vinkit ryhmän perustamiseen, löytämiseen ja pyörittämiseen. Kaksi porukan jäsentä on jo julkaissut esikoisromaaninsa ryhmän aloitettua toimintansa, joten jotain on selvästi tehty oikein!

    Paneelissa mukana Sanna Tolmunen, Eve Lumerto, Susanna Otakari, Marjo Akkanen sekä Eve Laakso.

Lyhty – Sunnuntai

  • Ahmatova – maagisrealistinen romaani Stalinin Neuvostoliitossa eläneestä runoilijasta

    Jari O. Hiltunen

    Syksyllä 2023 ilmestynyt esikoisromaani Ahmatova (Warelia) kertoo maagisen realismin hengessä ja Mihail Bulgakovin Mestarin ja Margaritan jalanjäljissä neuvostoliittolaisen runoilijan Anna Ahmatovan (1889-1966) elämäntarinan.

  • Den som läst flest böcker vinner 

    Johan Bergman, Mats C. Nyman

    En utforskande panel som diskuterar läsandets olika praktiker. Hur kommer man igång med läsandet, och framförallt, hur kan man läsa mer än sina vänner?

  • PERUTTU: Fandom-historiaa: Yhdistykset ja mafiat

    Irma Hirsjärvi

    Ikävä kyllä, tämä ohjelmanumero on jouduttu perumaan.

    Kuinka valtakunnallinen seuratoiminta on toiminut tieteis- ja fantasiakulttuuriharrastamisen kulmakivenä?

  • Fandom-historiaa: Portti harrastukseen

    Irma Hirsjärvi, Johanna Vainikainen

    Fandon-toiminta on tarjonnut monille mahdollisuuden toteuttaa itseään: olla aktiivinen toimija ja verkostoida ihmisiä. Mukana mm. Legolas-lehteä luotsannut ja Tolkien-Seurassa vaikuttanut i Johanna Vainikainen.

  • Från lek till verklighet

    Emily Häggdahl Lund

    Emily Häggdahl Lund pratar om bakgrunden till sin fantasyroman Imaginatio.

Tietoniekka (Kirjasto) – Sunnuntai

  • Apua! Putosin portaalin läpi! Mitä tarvitsen?

    Saija Aro, Lauri lattu, Shimo Suntila, Juri Timonen

    Tule kuulemaan, mitä jokaisen itseään kunnioittavan portaalihyppelijän on ehdottomasti pidettävä mukanaan selviytyäkseen.

  • Vinkkejä animaation tekoon 

    Ismo Virtanen

    Animaatio-ohjaaja ja perinteisen nukkeanimaation tekijä Ismo Virtanen kertoo avaruusaiheisen Kosminen kulkuri -lyhytanimaation (10 min) tekoprosessista. Lisäksi nähdään Ismo Virtasen koululaisryhmäkäyttöön tekemä ”Vinkkejä animaation tekoon” -video (5 min).

    Esillä on myös perinteisen nukkeanimation tekemisen työkaluja ja tarveaineita sekä rekvisiittaa animaatiosta Kosminen kulkuri. Tilaisuudessa on mahdollista kysyä kaikkea maan ja taivaan väliltä, liittyen jollain aasinsillalla animaation tekemiseen. Soveltuu kaikille animaation ystäville ja animaation tekemisestä kiinnostuneille.

  • Maailmanrakennuksen merkitys 

    Severi Piensoho, Jarmo Seppänen

    Kaksi kaverusta kertoo, mikä on heidän mielestään hyvää maailmanrakennusta ja miten se johtaa hyvään tarinaan.

  • Satumaisia kaupunkeja

    Karoliina Veijo

    Valokuvataiteilija, runoilija Karoliina Veijo lukee Satumaisia kaupunkeja -runokirjansa tekstejä ja esittelee videoprojisointeina runojen pohjana toimineita valokuvateoksiaan. Koko perheen taidehetken lomassa Veijo myös kertoo kuvausmatkoistaan ja taideprojekteistaan.

    Taiteen siivin vieraillaan mm. New Yorkissa, Lontoossa ja Intian Udaipurissa. Pastellisävyisiksi väritetyt maisemat tuovat mieleen scifi-kaupungit ja fantasiatarinoiden maailmat. Veijon töitä on nähtävillä heinäkuun ajan Galleria Beckerissä.

  • Tehdään e-kirja!

    Tero Ykspetäjä

    E-kirjat ovat kätevä ja edullinen tapa lukea kirjallisuutta. E-kirjan tekoprosessi voi kuitenkin vaikuttaa monimutkaiselta. Tämän esityksen aikana käydään läpi yksi tapa käsitellä ja koota materiaalit e-kirjaksi ilmaisia työkaluja käyttäen

Sali C411 – Sunnuntai

  • Fantasiamaailmojen sisäisolennot. Keskustelua ja kirjoitustehtäviä.

    Satu Leisko, Niklas Ahnberg

    Kirjailijat Niklas Ahnberg ja Satu Leisko keskustelevat kirjojensa sisäisolennoista: Daniel Dark -trilogian Dark-hahmosta ja Ihmisenhaltija-trilogian ihmisenhaltijasta. Millaisia henkilöhahmojen sisäiset olennot voivat olla, mistä ne tulevat ja millaista fantasiaa niiden maailmoihin voi liittyä?

    Ohjelmassa vuorottelevat kirjailijoiden keskustelutuokiot ja aiheeseen liittyvät pienet kirjoitustehtävät osallistujille.

  • Enemmän kuin puitteet

    Anne Leinonen, Mia Myllymäki

    Enemmän kuin puitteet: Tarinan maailma ei ole vain paikka, johon hahmot nakataan suorittamaan roolejaan. Tarina koostuu hahmoista, teemasta, juonesta ja rakenteesta sekä tarinan maailmasta, eikä mikään näistä kasva täyteen mittaansa ilman toista.

    Mitä tekemistä maailmanrakennuksella on teeman ja rakenteen kanssa? Millä tavoilla ne vaikuttavat toisiinsa ja miten voit hyödyntää niitä toistensa suunnittelussa? Työpaja koostuu alustuksesta ja sitä seuraavasta keskustelusta, jonka tarkoituksena on yhdessä tutkia maailman rakentumista esimerkiksi spefiromaaneissa.

    Työpajan vetävät kirjailijat Anne Leinonen ja Mia Myllymäki.

Sali C156 – Sunnuntai

  • Praedor: Kuolemanjoki

    Ville Vuorela

    Praedor-roolipelin tekijä Ville Vuorela peluuttaa one-shot session seikkailunnälkäisille! Luvassa on vaaroja, aarteita ja synkkiä kohtaloita kirotun rauniokaupungin uumenissa.

    Käytämme yksinkertaistettuja valmishahmoja ja seikkailukortteja, eikä aiempi kokemus Praedorista tai edes pöytäroolipeleistä ole tarpeen. Praedor on rouhea suomalainen fantasiaroolipeli taiteilija Petri Hiltusen samannimisten sarjakuvatarinoiden maailmasta.

    Peliin voi ilmoittautua ennakkoon seuraavalla lomakkeella: https://forms.gle/mX8q97U6Zd4tx6aGA

    Vapaaksi jääneitä pelipaikkoja voi myös kysyä Finnconin infosta tapahtuman aikana.

    Tervetuloa!

Muu Ohjelma – Sunnuntai

  • Signeeraus: Tiina Raevaara

    Finnconin kunniavieras Tiina Raevaara signeeraa teoksiaa signeerauspöydässä

  • Kaffeeklatsch: Ursula Vernon

    Kaffeeklatsch is a traditional con programme which offers a chance to sit down with the guest of honor for an informal gathering for coffee (or other beverages) and conversation.

    Space is limited so be sure to sign-up at the information desk at the convention!