Medialle

Finncon-FAQ:

Mikä on Finncon?
Finncon on vuosittain järjestettävä Suomen suurin kaikille avoin ja ilmainen science fiction- ja fantasiakulttuuritapahtuma. Tänä vuonna se järjestetään Jyväskylässä — perjantaina 5.7. luvassa on erityisesti kirjoittamiseen keskittyvää ohjelmaa Jyväskylän kirjailijatalolla ja lauantaiksi ja sunnuntaiksi 6.-7.7. Finncon siirtyy yliopiston päärakennukselle.

Mitä Finnconissa tapahtuu?
Tapahtuman ohjelma on kokonaisuudessaan nähtävillä verkkosivuilla. Luvassa on kolmen päivän aikana noin 100 tuntia ohjelmaa, joissa on mukana noin 150 eri esiintyjää: paneelikeskusteluja, luentoja, esitelmiä, työpajoja sekä rennompaa ohjelmaa kuten naamiaiset, roolipelisessioita ja bileet lauantai-iltana.

Ketkä ovat Finnconin kunniavieraat?
Tämänvuotisen Finnconin kunniavieraiksi on kutsuttu yhdysvaltalainen fantasiakirjailija Ursula Vernon (julkaisee myös nimellä T. Kingfisher), kotimainen tieto- ja kaunokirjailija Tiina Raevaara, Tolkien-tutkija Jyrki Korpua Oulun yliopistosta sekä fanikunniavieras Tero Ykspetäjä. Lue lisää kunniavieraista.

Mitä kunniavieraat tekevät Finnconissa?
Kunniavieraat osallistuvat useisiin ohjelmanumeroihin Finnconin aikana (ks. ohjelmakartan keltaisella merkityt ohjelmat) ja jokaisella heistä on myös erityinen heidän uraansa ja tuotantoonsa keskittyvä kunniavierasohjelmanumero:

  • Ursula Vernon: Guest of Honor Inverview, lauantaina klo 11-12 sali C1
  • Tiina Raevaaran kunniavierasesitelmä: Tiede on kauheaa, ja siksi kauhu on tärkeää, sunnuntaina klo 11-12 sali C1
  • Jyrki Korpuan kunniavierasesitelmä: From Middle-earth to Duckburg – Wolrds of Fantastic Mythmaking and Mythbreaking, lauantaina klo 14-15 salissa C1
  • Tero Ykspetäjä: Kunniavierashaastattelu, sunnuntaina klo 12-13 sali C2

Kuka Finnconin järjestää?
Tapahtuman järjestää suomalainen science fiction- ja fantasiafaniyhteisö (tai -yhteisöt), se toteutetaan kokonaan talkoovoimin eikä se tavoittele taloudellista tuottoa. Finnconin järjestelyitä koordinoi Finncon-yhdistys ry, ja tapahtuman käytännön toteutuksesta vastaa paikallinen työryhmä eli conitea, jonka puheenjohtajina toimivat tänä vuonna Tanja Välisalo, Joachim Kratochvil ja Oskari Rantala. Jyväskylän Finnconit ovat perinteisesti osa Jyväskylän kesä -festivaalia.

Miten pitkään Finnconeja on järjestetty?
Ensimmäinen Finncon järjestettiin vuonna 1986 ja tämä Finncon on järjestyksessään 27. (mikäli mukaan lasketaan koronan takia pelkästään verkossa toteutettu Finncon 2020). Tietoa aiemmista Finnconeista löytyy Finncon-yhdistyksen sivuilta sekä Wikipediasta. Tietoa varhaisista Finnconeista löytyy myös Irma Hirsjärven väitöskirjasta Faniuden siirtymiä: suomalaisen science fiction -fandomin verkostot (luettavissa verkossa).

Haluan tehdä jutun Finnconista. Miten se onnistuu parhaiten?
Kaikki toimittajat ovat lämpimästi tervetulleita tapahtumaan! Ota yhteyttä, niin voimme antaa lisää taustatietoja tapahtumasta ja auttaa esimerkiksi sopivien haastateltavien tai kuvauspaikkojen löytämisessä. Järjestämme myös kuvia ja muuta tarvittavaa aineistoa median käyttöön.

Kuvia median käyttöön:

Juliste:

Kunniavieraat (kuvat: Henry Söderlund):

Kuvia tämän vuoden Finnconista:

Kuvia edellisestä Jyväskylän Finnconista 2019:

Ota yhteyttä:

Oskari Rantala
045 631 7727
oskari.rantala@finncon.org

Koko viestintätiimi:
viestinta@2024.finncon.org

Kaikki Finncon 2024:n puheenjohtajat:
Joachim Kratochvil
Oskari Rantala
Tanja Välisalo
pj@2024.finncon.org tai etunimi.sukunimi@finncon.org