Julkaisemattomien kirjailijoiden paneeli
–
Jenni Poutiainen, Sara ”Kalma” Högman
Julkaisemattomat spefikirjailijat keskustelevat kirjoittamisesta, käsikirjoituksistaan, omien maailmojen luomisesta ja julkaisemiseen liittyvistä unelmista. Miten kirjoittajien maailmat ja hahmot ovat syntyneet, ovatko he kenties huomanneet, että suomalaisen spefin kentältä puuttuisi jotain? Mitä he ajattelevat spefin kustantamisesta Suomessa? Ohjelma on suunnattu esimerkiksi muille pöytälaatikkokirjoittajille ja niille, jotka haaveilevat kirjoittamisen aloittamisesta.
Pokémon Sanomalehtisarjakuvan lyhyt historia
–
Juho Hautala
Alunperin videopeleistä vuonna 1996 alkanut Pokémon on maailman menestynein mediabrändi. Matkan varrelle mahtuu kuitenkin myös epäonnistuneita yrityksiä, kuten vuonna 2000 alkanut amerikan markkinoille tuotu ja vuoden sisällä loppunut Pokémon-sanomalehtisarjakuva.
Kyseistä sarjakuvaa on julkaistu Suomessakin Turun Sanomissa vuonna 2001, mutta meillä päin sarja ei ikinä saanut omaa kokooma-albumiaan, kuten englanninkielinen versio. Luennolla käsitellään Pokémon-sanomalehtisarjakuvan tapaa kuvata videopeleistä, anime-sarjasta ja muista Pokémon-tuotteista tuttua maailmaa.
Miten sarjan tarina muuttuukaan, kun 10-vuotias päähenkilö Ash Ketchum ei lähde kiertämään maailmaa, vaan hänen pitää käydä koulua samalla kun nappaa ja kouluttaa Pokémoneja?
Spefin kustantaminen Suomessa
–
Riina Behl, Saara Henriksson, Tiina Hautala
Millaista spekulatiivista fiktiota Suomessa julkaistaan? Hertta-kustannuksen Riina Behl, sarjakuvataiteilija Avi Heikkinen, Osuuskumman Saara Henriksson ja Haamu-kustannuksen Tiina Hautala kertovat pienkustantamisesta.
Atorox- ja Nova-palkintojenjaot
–
Yleisön äänestämän vuoden 2024 parhaalle suomalaiselle spefi-novellille jaettavan Atorox-palkinnon sekä aloittelijalle suunnatun Nova-novellikilpailun palkintojenjako.
Wales in Times of Arthur
–
Cheryl Morgan
We don’t know if King Arthur was a real person, or perhaps was based on one. But if such a person did exist he would have been a war-leader in 5th or 6th Century Britain. The people he led would have once been Roman citizens, and were now citizens of a variety of Celtic kingdoms that stretched from Penzance to Edinburgh.
The wealthy, and Christian priests, would have still spoken Latin, but everyone else spoke a form of early Welsh. Cheryl Morgan looks into Welsh legends, the writings of early churchmen, and the annals of the Irish, to find out what life would have been like for Arthur and his people in those times.
Galaktiset imperiumit ja raaka fysiikka
–
Pertti Rautiainen
Galaktiset imperiumit ovat scifin peruskuvastoa, mutta ovatko ne lopulta lainkaan realistisia? Tähtitieteilijä ja scifikirjoittaja Pertti Rautiainen pistää hetkeksi tosikkohatun päähän ja pohtii, mitä rajoituksia raaka fysiikka, eli luonnonlait sellaisina kuin ne tällä hetkellä tunnemme, asettavat galaktisille kolonialisteille.
Jos valonnopeus on ylittämätön raja, poimuajo jää haaveiksi ja madonreiät löytymättä, niin millaisilla tekniikoilla tähtienvälisiä matkoja tehtäisiin? Tulisiko meidän muuttaa itseämme kyetäksemme matkoihin ja tullaksemme toisten planeettojen kansalaisiksi? Ja mitkä osat galaksiamme olisivat ylipäänsä asutettavissa?
Myös pidemmällä tähtäimellä olisi edessä suuria haasteita: miten imperiumia hallittaisiin, mikäli matkat siirtokuntien välillä kestäisivät suotuisassakin tapauksessa vuositolkulla? Millaisia haasteita spiraalihaarojen dynamiikka asettaa rajavalvonnalle, entä keitä ovat avaruuden sudeettisavolaiset ja galaktiset keinosiementäjät?
Esitelmän lopuksi raotan verhoa raa’an fysiikan tuolle puolen, ehkä hienostunut fysiikka tarjoaa ratkaisuja Linnunradan Napoleonille.
Spefi mykkäelokuvien aikakaudella
–
Kari Glödstaf, Talvikki Eskelinen, Kari Toiviainen
Luuletko, että mykkäelokuvat ovat pelkkää slapstickia ja mimiikkaa? Tule muuttamaan käsityksesi tähän sessioon, jossa keskustelemme scifistä ja fantasiasta, kauhua unohtamatta! Sukella aikakauteen, jolloin sensuurin tottelemattomuudesta ei rangaistu. Ja mitä erikoistehosteilla ei saatu aidon näköiseksi, tehtiin oikeasti.
Prosaisti vai papukaija
–
Mikko Rauhala, Reetta Vuokko-Syrjänen
Generatiiviset tekoälyt kehittyvät hurjaa vauhtia, mutta pystyvätkö ne tuottamaan uutta vai toistavatko ne vain oppimaansa? Ihmisillä on sisäinen maailman malli, mutta entäpä neuroverkoilla? Onko riittävän pitkälle viety seuraavan sanan ennustuskyky jo luovaa?